Πρότυπος τρόπος γραφής διαγωνίσματος στα Αρχαία

ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

q Δεδομένου ότι το γνωστό καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της βαθμολογίας (60/100) η προσεκτική ενασχόληση με αυτό θεωρείται απαραίτητη για την εξασφάλιση ενός μεγάλου ή ικανοποιητικού βαθμού. Αφού πρόκειται για γνωστή, σε σας, ύλη ξεκινήστε με αυτό το τμήμα του διαγωνίσματος.

Ποτέ δεν ξεκινάμε από το άγνωστο. Οι λόγοι είναι επίσης ότι στο γνωστό μπορούμε σε μισή ώρα να έχουμε 6/20 και να επηρεαστεί θετικά η ψυχολογία μας. Επίσης το άγνωστο μπορεί να είναι δύσκολο και να αλλοιώσει το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει

q  Μετάφραση : οφείλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην ξεπεράσετε τα όρια στο απόσπασμα που πρέπει να μεταφράσετε.

q  Πάντα γράφεται στην αρχή για τους εξής λόγους :Δείχνει μια άψογη εικόνα στο διορθωτή, οι λέξεις που ζητάνε ετυμολογικά συνήθως είναι από το κείμενο και τέλος βοηθάει στις δύο ή τρεις ερωτήσεις του γνωστού.

Ø  Προτεινόμενος χρόνος: 10- 15 λεπτά.

q  Εισαγωγή: Προσέξτε! Μπορεί να είναι αυτούσιο κομμάτι της εισαγωγής, είτε να χρειαστεί να γίνει συνδυασμός στοιχείων. Διερευνείστε την εκφώνηση υπογραμμίζοντας λέξεις – κλειδιά ώστε να κατανοήσετε ακριβώς το ή τα ζητούμενα.

Ø  Προτεινόμενος χρόνος : 10 – 15 λεπτά.

q  Λεξιλογική παρατήρηση:

Ø  Στα ομόρριζα αποφύγετε τα ρήματα

Ø  Στις λέξεις με ετυμολογική συγγένεια μέσα από το κείμενο σκεφτείτε όλα τα πιθανά θέματα του ρήματος από το οποίο προέρχεται η λέξη (αν είναι σύνθετος τύπος μην αναζητήσετε λέξη με ίδια πρόθεση αλλά με την ίδια ρίζα !) .Να μη βάζετε πχ στη λέξη γραφή την επιγραφή αλλά το γράμμα.

Προσέξτε επίσης τί ακριβώς ζητάει πχ αν ζητάει σύνθετη: ομόρριζη από  το α ή το β συνθετικό ή απλή;

Ø  Προτεινόμενος χρόνος : 10 λεπτά

Ερμηνευτικές παρατηρήσεις:

q  Φτιάξτε  ένα στοιχειώδες σχεδιάγραμμα ανάλυσης

q  Προσέξτε τη γλωσσική σας έκφραση και τον τρόπο που ξεκινάτε την απάντησή σας. Μια μικρή εισαγωγή για να μπει ο αναγνώστης στο θέμα είναι απαραίτητη!

q  Χρησιμοποιείστε όλες τις γνώσεις σας για να καλύψετε το θέμα όσο πιο διεισδυτικά γίνεται και να συνδυάσετε στοιχεία για να γίνετε διεξοδικοί σε όσα γράφετε.

q  Αν κάποιες ερωτήσεις στηρίζονται και σε σχόλια του βιβλίου είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσετε και αυτά.

q  Μην ξεχνάτε να κάνετε αναφορές σε σημεία του κειμένου, ώστε να δικαιολογείτε τα όσα ισχυρίζεστε.

Προσέξτε ακριβώς τί γράφει η άσκηση, ότι είναι στην εκφώνηση πρέπει να αναλυθεί. πχ στην ενότητα 2 των ηθικών η λέξη πρότερον και ύστερον πρέπει να αναλυθεί και όχι μόνο η δύναμις και η ενέργεια αφού μπήκε στην εκφώνηση.

Προτεινόμενος χρόνος: 40-45 λεπτά.Συνολικός χρόνος ενασχόλησης με το γνωστό : 1 ώρα και μισή με 1 ώρα και σαράντα

ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Η εξέταση στο άγνωστο βαθμολογείται με 40 στις 100 μονάδες και καλό θα είναι να έχετε στη διάθεσή σας τουλάχιστον μία ώρα και ένα τέταρτο. Για την καλύτερη δυνατή απόδοση του κειμένου ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

Ø  Μεταφράστε φροντίζοντας να ακολουθείτε τη δομή της κοινής νέας ελληνικής αποφεύγοντας αρχαιοπρεπείς εκφράσεις. Στη μετάφρασή προσέξτε να επιλέξετε τις λέξεις εκείνες που αποδίδουν καλύτερα το νόημα του κειμένου.

Ø  Αν κάποια λέξη σας είναι άγνωστη προσπαθήστε να βρείτε τη σημασία της από τα συμφραζόμενα ειδάλλως χρησιμοποιήστε αυτή που πιστεύετε ότι ταιριάζει καλύτερα με βάση το νοηματικό περιρρέον κλίμα.

Ø  Καλό είναι τη μετάφραση να τη γράψετε πρώτα στο πρόχειρο, να την ελέγξετε και μετά να τη μεταφέρετε στο καθαρό.

Πάντα ξεκινάμε από το κείμενο, ποτέ από τις ασκήσεις, αφού αν έχουμε λύσει το κείμενο , μας δίνει χρόνο και από τις λέξεις συντακτικού και από τους γραμματικούς τύπους.

Γραμματικές παρατηρήσεις

Ø  διαβάστε πολύ προσεκτικά ολόκληρη την εκφώνηση και μετά γράψτε τον τύπο που σας ζητάει. Να θυμάστε πάντα ότι ο τόνος, το πνεύμα και η υπογεγραμμένη αποτελούν λάθη.

Στα ρήμα ξεκινάμε από το τέλος του ζητουμένου, αφού έτσι η σκέψη είναι παραγωγική και ουσιαστικά περικλείνω μέσα τον τύπο.

πχ γράφω- το β ενικό ευκτικής παθητικού αορίστου β .

Στα πτωτικά τσεκάρω  το γένος , τον αριθμό και την πτώση.

Συντακτικές παρατηρήσεις

Στις λέξεις όπου ζητείται συντακτική αναγνώριση γράψτε ολοκληρωμένα την απάντησή σας προσδιορίζοντας τη λέξη στην οποία αναφέρονται.

Ø  Σε περίπτωση που ζητηθεί κάποια μετατροπή στις συντακτικές ασκήσεις, φροντίστε να γράψετε αναλυτικά τις σκέψεις σας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ø  Μπορείτε να απαντήσετε στα ερωτήματα κάθε μέρους με όποια σειρά θέλετε, αρκεί να αναγράφετε το θέμα στο οποίο απαντάτε στο τετράδιό σας (Προτεινόμενη σειρά αυτή που δίδεται παραπάνω για κάθε μέρος του διαγωνίσματος)

Ø  Αν κωλύσετε σε κάποιο θέμα αφήστε το, συνεχίστε με το επόμενο θέμα και επανέρχεστε σε αυτό στο τέλος

Ø  Τέλος, θυμηθείτε να ελέγξετε αν έχετε απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να διορθώσετε πιθανά λάθη (15 λεπτά).